Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu’nun il temsilcilerine yönelik düzenlediği ‘Modern Pentatlon İl Temsilciliği Eğitim Semineri’nde; teknik, altyapı, organizasyon, hakem, dış ilişkiler ve basın kurulları başkan ve yöneticileri il temsilcileri ile bilgi paylaşımında bulundu.
Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu (TMPF), antrenör ve hakemlere yönelik düzenlediği online eğitimlerin ardından il temsilcilerine yönelik online olarak gerçekleştirdiği eğitim seminerini tamamladı. 30 Haziran 2020 tarihinde yapılan ‘Modern Pentatlon İl Temsilciliği Eğitim Semineri’nin açılışında konuşan TMPF Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, her geçen gün gelişimini sürdüren modern pentatlon sporunun ülkemizde yayılmasında il temsilciliklerinin önemli bir payı olduğuna vurgu yaparak, il temsilcilikleriyle birlikte yapılacak etkin çalışmalarla bu etkiyi daha fazla yukarıya taşımanın mümkün olacağını söyledi. Modern pentatlon sporunun gelişimi ve tabana yayılması için en kritik konulardan birinin spor malzemesi temini olduğunu belirten Doç. Dr. Çakır, bu konuda önemli adımlar attıkları bilgisini paylaştı ve bunun meyvelerini önümüzdeki dönemde almaya başlayacaklarını vurguladı.
Modern pentatlon sporunun üst seviyeye çıkarılması
Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu’nun önümüzdeki dönemde malzeme konusunda bir takım somut çalışmaları olacağı bilgisini paylaşan TMPF Genel Sekreteri Serhat Aydın, malzemelerin temin edilmesinin ardından bunların dağıtımıyla ilgili il temsilcilerine önemli görevler düşeceğine vurgu yaptı. Aydın, il temsilcileriyle yapılacak çalışmalarla birlikte küçük yaş gruplarının modern pentatlon sporuyla tanışmasının sağlanacağını ve modern pentatlonun üst seviyeye çıkarılması noktasında önemli bir işe imza atacaklarını kaydetti.
Yeni sporcuların kazanılması
Federasyonumuzun teknik, altyapı, organizasyon, hakem, dış ilişkiler ve basın kurulları başkan ve yöneticilerinin il temsilcileri ile bilgi paylaşımında bulunduğu eğitim seminerinde konuşan Altyapı Geliştirme Kurulu Başkanı Erdinç Çalyan, ‘Modern Pentatlon Sporunda Altyapı Geliştirme’ adlı bir sunum yaptı. Modern pentatlonun ihtiyaç duyduğu yeni sporcuların kazandırılması açısından Kasım 2019’da Ankara’da yapılan Gelişim Kampı’na atıfta bulunan Çalyan, gelişim kampına katılan tüm çocukların bir ilki yaşadığına vurgu yaptı ve modern pentatlona yönelik motivasyonlarını üst seviyeye çıkardığını söyledi.
Çalyan, 15 yaş altı sporcuların doğru bir şekilde yönlenmesi ve sporun içinde kalmasını sağlamak için modern pentatlon alanında çalışan antrenörlerle birlikte bir planlama yapılarak, bu sporcuların takip edildiği ve önemsendiğinin hissettirilmesinin yeni sporcuların kazanılmasına katkı sunacağını söyledi.
Yerel yönetimlerle işbirliği
‘Normalleşme Döneminde Organizasyon Yaklaşımları’ başlıklı sunumu gerçekleştiren Organizasyon Kurulu Başkanı Ender Baş ise, yurt içinde yapılan faaliyetlere yönelik yerel yönetimlerle işbirliği halinde çalıştıklarını belirterek pandemi ile birlikte organizasyonlarda bir aksama yaşandığını ancak eylül ayı itibariyle yeniden harekete geçmeyi planladıklarını söyledi. Baş, il temsilciliklerinin düzenleyeceği etkinlikler konusunda da TMPF Organizasyon Kurulu olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Oyuncu havuzunun genişletilmesi
‘2019-2020 Yılları Yarış Analizi’ başlıklı sunum gerçekleştiren Teknik Kurul Başkanı Kutluğhan Özkan da, federasyonumuzun 2019 yılında Ankara, İstanbul, Bursa, Antalya-Alanya, Aydın-Kuşadası gibi şehirlerde 11 ulusal yarışma yapıldığına ilişkin bilgi verdi. 2019 yılında yurt dışında yapılan 19 uluslararası yarışmada ülkemizi 84 sporcu ve 34 antrenörün temsil ettiğine yönelik verileri il temsilcileriyle paylaşan Özkan, nihai hedefin milli takıma giren oyuncu havuzunu genişleterek ülkemizi yurtdışında temsil eden sporcu sayısını artırmak olduğunu söyledi.
2020 yılında Bursa ve Ankara’da yapılan yarışların dışında tüm faaliyetlerin pandemi dolayısıyla yarıda kaldığını belirten Özkan, önümüzdeki dönemde Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu ve Uluslararası Modern Pentatlon Birliği’nin de açıklayacağı yeni takvime göre harekete geçeceklerini ifade etti.
‘Aday hakem kursları’ ve ‘hakem gelişim semineri’
Merkez Hakem Kurulu Başkanı İrfan Arguz ise ‘İllere Yönelik Aday Hakem Kurs ve Eğitim Seminerleri’ konusundaki fikirlerini il temsilcileriyle paylaştı. 2019 yılında faaliyet takviminde yer alan etkinliklerle dolu dolu bir sezon geçirdiklerine değinen Arguz, modern pentatlon sporunun tanıtımı ve gelişimi adına TMPF Merkez Hakem Kurulu’nun iller nezdinde üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarının altını çizdi.
Hakem talimatında değişiklikler yapıldığı konusunda bilgi veren Arguz, talimat değişikliğinin Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmasının ardından aday hakemlere yönelik farklı illerden gelecek talebe bağlı olarak ‘aday hakem kursları’ ve ‘hakem gelişim semineri’ açacakları bilgisini paylaştı.
Uluslararası örgütlerle artan ilişkiler
Dış İlişkiler Kurulu Başkanı Emir Kıvanç Başar da ‘Uluslararası Modern Pentatlon Örgütleri ile İlişkiler’ başlıklı sunumunda TMPF’nin uluslararası örgütlerle son dönemlerde gerçekleştirdiği çalışmaların önemli bir aşama kat ettiğine vurgu yaptı ve pandemi sonrası dönem için daha fazla temas kurularak ülkemizin ev sahipliği yapacağı bir uluslararası nitelikli bir yarışmayı ülkemize getirme konusundaki planlardan söz etti.
Modern pentatlonda sinerji oluşturma
Etkinliğin son konuşmacısı olan Basın Kurulu Üyesi Yunus Argan da ‘İletişim Mecralarının Eşgüdümlü ve Etkin Kullanımı’ başlıklı sunumunda, il temsilciliklerinin federasyonun kılavuzluğunda yapacağı eşgüdümlü ve uyumlu çalışmaların daha fazla katma değer yaratarak, modern pentatlon sporunun tanınması, daha fazla sporcunun ekosisteme çekilmesi konusunda bir sinerji oluşturabileceği mesajı verdi.
TMPF Online Seminer Buluşmaları, 7 Temmuz 2020 tarihinde il temsilcilerine yönelik yapılacak yeni bir seminerle devam edecek.