UIPM, binicilik için istişare süreci başlattı

Haberler Manşet Haberler

Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM), modern pentatlonda binicilik disiplininin değiştirilmesi ve yerine yeni bir disiplinin getirilmesi konusunda ulusal federasyonların da içinde olduğu bir istişare süreci başlattı.

Geçtiğimiz haftalarda UIPM, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) stratejik yol haritasına uygun olarak bir arayış toplantısı yaptı. 2016 yılında kurulan UIPM İnovasyon Komisyonu’nun yürüttüğü toplantılarda, modern pentatlonun popülaritesini ve güvenilirliğini artıran ‘binicilik’ branşının başka bir disiplinle değiştirilmesi yönünde bir dizi tavsiyeyi gündeme getirdi. UIPM’in 4 Kasım’da online olarak gerçekleştirdiği acil bilgilendirme toplantısında, tüm ulusal federasyonları ve komiteleri bir araya gelirken, toplantıya TMPF’yi temsilen Dış İlişkiler Kurulu Başkanı Emir Kıvanç Başar katıldı. Toplantıda UIPM İnovasyon Komisyonu’nun oyladığı tavsiye kararı, ulusal federasyonlar, sporcular, antrenörler ve teknik komitelerin üyelerine iletildi. Toplantıda, binicilik maliyetinin çok yüksek olması, yüksek maliyetin hem yeni sporcuların modern pentatlon sporuna devam etmesini zorlaştırdığı hem de sporumuza yeni ülkelerin katılmasında bir engel teşkil ettiği kaydedildi.

UIPM tarafından yapılan bilgilendirmede, yeni sürecin Paris 2024 Olimpiyatları’ndan sonra yapılacak Los Angeles 2028 Yaz Olimpiyat Oyunları için uygulanacağı ifade edilirken, Paris 2024 Olimpiyatları’nın biniciliğin de içinde olduğu 90 dakikalık yeni pentatlon formatı içinde gerçekleştirileceğinin altı çizildi.

Açıklamada; biniciliğin yerine konacak yeni disiplinin seçiminde, aşağıdaki kriterlerin dikkate alınacağı kaydedildi: 

  • Coubertin’in en eksiksiz sporcu anlatısını takip etmek
  • IOC tarafından tanınan diğer uluslararası federasyonların yönetimi altına girmemek
  • Küresel bir ulaşılabilirliği ve evrenselliği olması
  • Gençlere ve yeni jenerasyonlara çekiciliği olması
  • Adil ve cinsiyet eşitliği olması
  • 2020+5 olimpiyat ajandasının miras ve sürdürebilirlik gereksinimlerini karşılaması
  • TV ve dijital medyada kolaylıkla anlaşılabilir olması
  • Hem sporcular hem de organizatörler için düşük maliyetli olması
  • Düşük sakatlanma riski ve sporcuların şu anki becerileri ile kolay adapte olabilecekleri bir spor olması
  • Lojistik ve ulaşım sıkıntıları olmaması
  • Yeni Pentatlon Stadyumu formatına uygun olması
  • 90 dakikalık formatla uyumlu olması
  • Mevcut başlangıç, bitiş ve handikap sistemi ile uyumlu olması

Tüm ulusal federasyonlardan yeni disiplinin bulunmasında yardım talebinde bulunan UIPM, 2022 senesinin başında şubat ayında Pekin Kış Olimpiyatları için yapılacak IOC toplantısına bir öneri ile gitmeleri bekleniyor. UIPM, yeni disiplinin seçim süreci ve geçiş adımları için oluşturulacak zaman çizelgesini önümüzdeki haftalarda bildirecek.

Cesur olma vakti

Öte yandan UIPM Başkanı Dr Klaus Schormann, UIPM İnovasyon Komisyonu’nun ortaya koyduğu tavsiyeler konusunda cesur olma vaktinin geldiğini ifade ederken, binicilik yerine konulacak yeni disiplinin modern pentatlon sporuna yeni bir ivme kazandıracağını ve modern pentatlonun Olimpiyat hareketi içindeki konumunu güçlendireceğini söyledi.

Yeni belirlenecek disiplinle birlikte modern pentatlonun beş disiplinli bir spor olarak kalmaya devam edeceğini ifade eden Schormann, “Modern pentatlonun kurucusu Baron Pierre De Coubertin’in öngördüğü gibi bir sporcunun nihai ahlaki ve fiziksel muayenesini sağlamaya devam edecek” mesajı verdi ve uluslararası modern pentatlon camiasına “Modern pentatlonu yüzme, eskrim, lazer atış ve koşu ile birlikte yeni bir çağa taşımak için hangi spor disiplininin en uygun olduğunu düşündüğümüz için şimdi kapsayıcı ve çok olumlu bir istişare sürecini dört gözle bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Türkiye’nin taslak eylem planına teşekkür

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, 4 Kasım’da gerçekleştirilen toplantıda özellikle gençler kategorisinde binicilik müsabakalarının konumuna ilişkin tereddütlerini dile getirerek UIPM yetkililerine bir taslak eylem planı sunduklarını söyledi. UIPM’in ortaya konan öneri için teşekkürlerini ilettiğini kaydeden Çakır, önümüzdeki süreç içinde UIPM’in belirleyeceği takvime uygun olarak yapılacak istişarelerde, Türk modern pentatlonunun da alternatif disiplin konusunda fikirlerini ve önerilerini sunacakları bilgisini paylaştı.

İçeriği paylaşmak için aşağıda bulunan butonları kullanınız.