Uluslararası Modern Pentatlon Birliği (UIPM) 72’nci Genel Kurulu sona erdi. 12-13 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen genel kurulda; ‘engel parkuru’nun biniciliğin yerini alması kabul edilirken, Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu öncülüğünde verilen 3 önerge de UIPM Kongresi’nde kabul edilerek resmileşti.
UIPM 72’nci Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni karara göre 2023 yılı itibariyle Gençler, U19 ve U17 kategorisinde düzenlenecek uluslararası müsabakalardaki yarış programına engel parkuru disiplini de dahil edildi. Öte yandan genel kurulda, bugüne kadar eskrim etabının yapılmadığı U17 kategorisine de eskrim etabının dahil edilmesi kararı alındı.
Genel kurulun ikinci gününde ise federasyonumuz tarafından verilen ve genel kurulda onaylanan “Dünya Kupası Finali’ne katılım hakkı kazandıracak 40 puanlık sıralama yarışları düzenlenmesi”, “Dünya Kupası gibi sıralı müsabakalarının Gençler, U19 ve U17 kategorisinde de yapılması” ve “U15 kategorisinde Dünya Şampiyonası düzenlenmesi” önergeleri 2024 yılı itibariyle yürürlüğe girecek.
Buna göre 2024’ten itibaren Dünya Kupası Finali’ne sıralama puanı veren Dünya Kupası etapları haricinde, Dünya Kupası Finali’ne sıralama puanı veren (40 puan) açık yaş organizasyonları düzenlenecek. Yine daha önce U15 kategorisinde olmayan yeni bir Dünya Şampiyonası da 2024 yılı itibariyle UIPM’in resmi yarış programında yer alacak. Gençler, Yıldızlar ve U17 kategorisinde de Dünya Kupası formatına benzer şekilde, etaplar ve final yarışından oluşan “Dünya Gençler Ligi” düzenlenecek.
Modern pentatlonda yeni bir dönem
TMPF Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, UIPM 72’nci Genel Kurulu’nda alınan kararları modern pentatlon tarihi açısından yeni bir dönüm noktası olarak nitelendirdi. Engel parkuru branşının genel kurulda resmileşmesiyle birlikte modern pentatlon branşındaki belirsizliğin ortadan kalktığını belirten Çakır, “Sıra yeni branşın Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin onayına sunulması var. Bu eşiği de geçtikten sonra modern pentatlon sporu, olimpiyat tarihindeki yerini güncelleyerek korumuş olacaktır” dedi.
Doç. Dr. Çakır, UIPM 72’nci Genel Kurulu’nun sadece yeni branşın seçimi için değil, geleceğin modern pentatlon sporu için de önemli kararlar aldığını ifade etti. Bugüne kadar yapılan uluslararası organizasyonlarda altyapıya yönelik bir yetersizlik olduğunu kaydeden Çakır, Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu öncülüğünde genel kurula sunulan 3 önergenin de kabul edilerek resmileşmesiyle pentatlonda yeni bir sürecin başladığını söyledi: “Bugüne kadar altyapıya yönelik uluslararası organizasyon eksikliği vardı. Bu durum uluslararası yarış tecrübesi noktasında bir engeldi. U17 ve U19 için yapılan Avrupa Kupası vb organizasyonlara katılımcı ülke sayısı düşük oluyordu. Ülkelerin katılımını artıracak, onları motive edecek, sürekliliği olan marka organizasyonlara ihtiyaç vardı. Biz de bu eksikliğin giderilmesi noktasında 3 önerge hazırlayarak genel kurula sunduk. Önergelerimizin kabul edilmesiyle birlikte artık tüm yaş gruplarının beşli disiplin yapacağı, uluslararası yarış tecrübesi edinebilecekleri alanların da önü açılmış oldu. Tüm modern pentatlon camiasına hayırlı olsun.”
UIPM 72’nci Genel Kurulu sonunda Türkiye, bu yılın haziran ayında Ankara’da gerçekleştirilen “Dünya Kupası 4’ünci Etabı”, “Dünya Kupası Finali” ve “Yeni Disiplin Testi”ndeki başarılı organizasyonları nedeniyle “Best New Organizer” (En İyi Yeni Yarış Organizasyon Ülkesi) seçildi.