Pentatlet öğrenciler için ‘Okuldan Spora’ projesi başlıyor

Haberler Manşet Haberler

Gençlik ve Spor Bakanlığı, aralarında modern pentatlonun da olduğu 22 spor dalında, ilgili spor dalının gelişimini ve istihdam potansiyelini arttırmak amacıyla ‘Okuldan Sahaya’ adı altında bir çalışma başlattı. Federasyonlar ve üniversitelerle işbirliği yapılarak gerçekleştirilen proje, Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nde eğitim almış nitelikli insan kaynağı konusundaki eksikliğin giderilmesi amaçlanıyor.

Atıcılık, bilardo, bisiklet, buz hokeyi, buz pateni, bocce, boks, curling, dağcılık, eskrim, hava sporları, halter, hokey, kano, kayak, kürek, modern pentatlon, okçuluk, oryantiring, ragbi, triatlon ve yelken olmak üzere toplam 22 spor dalını içeren çalışma kapsamında ilgili spor dallarının federasyonlarının faal olduğu; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ve federasyonların etkin iş birliği yapabileceği illerdeki üniversiteler, pilot olarak belirlendi.

Modern pentatlon sporunu kapsayan üniversiteler

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın girişimleriyle ‘modern pentatlon’ spor branşı için Antalya Alaattin Keykubat Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa pilot üniversiteler olarak belirlenirken; bu üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültesi/Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenör Eğitimi Bölümü’ne giriş sınavında ilgili spor dalında, spor özgeçmişi olan öğrenci adaylarına ilgili bölümün genel kontenjanı içerisinden öncelik/özel kontenjan tanındı.

Buna göre adı geçen üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültesi/Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenör Eğitimi Bölümü’nü tercih edecek modern pentatlon sporcuları bu kontenjanlardan yararlanabilecek.

Çalışma neler getirecek?

Sporcu öğrenci adayları ilgili üniversitenin sınav süreçlerinden sorumlu olup, pilot belirlenen branştan spor öz geçmişini beyan ettikleri takdirde avantaj sağlayacak.

Antrenörlük Eğitimi Bölümleri’nde eğitim öğretime başlayan öğrencilerin federasyon, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği içerisinde bir eğitim alarak donanımlı bir şekilde mezun olması sağlanacak. 

Pilot belirlenen üniversitelere Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile Bakanlığımızın da destekleriyle malzeme, tesis olanağı sunulacak.

Çalışmada ilgili spor federasyonları, pilot belirlenen üniversitelerdeki öğrencilere yönelik teknik destek ve faaliyet desteği sağlayacak. Ayrıca federasyon yapacağı ulusal faaliyetlere seçilen öğrencilerin katılımını sağlayacak.

Öğrencilerin uygulama stajı ile ilgili süreçleri il müdürlüğü koordinesiyle yapılacak ve ilgili kulüplerde öğrencilerin stajyer olarak çalışması sağlanacak.

‘Okuldan Sahaya’ adlı çalışma sayesinde;

  • Belirlenen branşlardaki nitelikli antrenör sayısı ve branşın ülkedeki yaygınlığı artacak
  • Hem kamu hem de özel sektörde istihdam olanakları oluşacak
  • Söz konusu branşlardaki üniversitelerde akademik ve fiziki alt yapı güçlenip branşların bölgesel çeşitliliği artacak
  • Federasyon faaliyetlerinin farklı illerde yapılması sağlanmış olacak
  • Yerel düzeyde faaliyetlere katkı sağlayacak
  • Kurumlar arası işbirliği gelişmiş olacak 
İçeriği paylaşmak için aşağıda bulunan butonları kullanınız.