Herkes İçin Spor Federasyonu’nun düzenlediği ‘Spor Federasyonları Gözünden Salgın’ başlıklı online etkinliğe katılan TMPF Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, pandeminin ilk döneminde birçok branşta olduğu gibi kapanmalar yaşansa da, süreci bilimsel çalışmalara yoğunlaşarak değerlendirdiklerinin altını çizdi.
Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu (TMPF) Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, Herkes İçin Spor Federasyonu’nun gerçekleştirdiği ‘Herkes İçin Spor Zirvesi’nde moderatörlüğünü Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen’in yaptığı ‘Spor Federasyonları Gözünden Salgın’ başlıklı oturuma katıldı. ‘Herkes İçin Spor Zirvesi’ gibi etkinliklerdeki çıktılarının spor dünyası ve sporcuların gelecek projeksiyonlarını ortaya koyması açısından önemli bir çıktı olarak nitelendiren, etkinliği gerçekleştiren Herkes İçin Spor Federasyonu başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
‘Spor dünyasında pandemi süreci çok başarılı yönetildi’
TMPF Başkanı Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, tüm spor dünyasında olduğu gibi koşu, atış, yüzme, eskrim ve binicilik gibi birbirinden farklı beş branşı içinde barındıran modern pentatlonun da salgın döneminde önemli bir sınav verdiğini söyledi. Karmaşık ve komplike bir süreç olan pandemi sürecinin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla spor dünyasının mağduriyetinin minimize edilerek çok iyi ve çok başarılı bir şekilde yönetildiğini söyledi: “Pandeminin ilk döneminde biz de birçok branşta olduğu gibi kapandık, faaliyetlerimize ara verdik. Ama bu süreci bilimsel çalışmalara yoğunlaşarak değerlendirdik. Modern pentatlon sporunun bilinirliğine yönelik hem sosyal medyada ve dijital mecralarda çalışmalar gerçekleştirdik. Yine bu amaçla ‘PentAtlet’ adında bir bülten çıkardık. Elimizden geldiğince bu dönemi sporcularımız, antrenörlerimiz, kulüp yöneticilerimiz, velilerimizle birlikte verimli bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum.”
Hafta içinde her gün 3-4 farklı branşta antrenman yapan modern pentatlon sporcularının pandemi sürecinden ciddi zorluklar yaşadıklarını dile getiren Doç. Dr. Veli Ozan Çakır, federasyon olarak sporcuların yaşadıkları zorlukları minimize etmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Federasyonunun bu süreç içinde düzenlenen tüm sportif organizasyonlarda pandemi koşullarını dikkate alarak sağlıklı bir şekilde gerçekleştirdiklerini ifade etti.
‘Olimpiyat kotasına yüzde 99 yakınız’
Son bir yıl içinde olimpiyat kotası için mücadele eden milli sporcuların farklı uluslararası müsabakalara katılım gösterdiklerini belirten Doç. Dr. Çakır, modern pentatlon sporunun Avrupa Şampiyonu ve iki dünya rekoru sahibi milli pentatlet İlke Özyüksel’in bu süreç içerisinde Tokyo Olimpiyatları’na yönelik topladığı puanlarla yüzde 99’luk olasılıkla olimpiyat kotası aldığını, bunun haziran ayında Mısır’da yapılacak ‘UIPM Pentatlon Dünya Şampiyonası’ sonrasında netleşeceğini açıkladı. Bir diğer milli sporcu Buğra Ünal’ın da kota durumunu yine Mısır’daki Dünya Şampiyonası’nın belirleyeceğini söyledi.
Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu olarak tüm hazırlıklarını 2024’e yönelik olarak planladıklarını ifade eden Doç. Dr. Çakır, modern pentatlon sporunun Türkiye’de bilimsel metodlarla icra edilmesi, sporcuların daha sağlam ve daha etkin teknik metodlarla desteklenmesi için üniversitelerle iş birliği protokollerine imza attıklarını dile getirdi. Gazi Üniversitesi ile sahada da karşılık bulan, sporcuların antrenmanlarını doğrudan bilimsel metodlarla icra etme fırsatı bulduğu bir iş birliği protokolü yaptıklarını vurguladı: “Modern pentatlon sporunda beş branşı yapan, Avrupa şampiyonu olan, Dünya şampiyonalarında derece yapan sporcularımız, Türkiye’deki ilk jenerasyon sporcular. Antrenörlerimiz arasında da beş branşın tümünü yapan yok. Dolayısıyla önlerinde bir öncü olmadığı için bu anlamda ciddi destek verilmesi gerekiyor. Bu alanda bilimsel çalışmalar yapılması önemli. Gazi Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerimizle ciddi bir yol kat ettik. Dokümantasyon anlamında ciddi kaynaklar elde ettik.”