Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu’nun atıcılık, koşu, yüzme, eskrim ve binicilik antrenörleri; il temsilcileriyle yapılan ikinci online eğitim seminerinde, branş bazlı bilgi paylaşımında bulundu ve modern pentatlon sporuna yönelik illerde yapılacak etkin çalışmalar için bir yol haritası ortaya koydu.
Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu (TMPF), il temsilcilerine yönelik ikinci online eğitim seminerini tamamladı. 8 Temmuz 2020 tarihinde zoom programı üzerinden gerçekleştirilen ikinci ‘Modern Pentatlon İl Temsilciliği Eğitim Semineri’nde; atıcılık, koşu, yüzme, eskrim ve binicilik antrenörleri; il temsilcileriyle yapılan ikinci online eğitim seminerinde, branş bazlı bilgi paylaşımında bulundu ve modern pentatlon sporuna yönelik illerde yapılacak etkin çalışmalar için bir yol haritası ortaya koydu.
Laser-run, biathle ve triathle odaklı tanıtımlar
Seminerde konuşan atıcılık antrenörü Elif Beyza Aşık, ‘Modern Pentatlonda Atıcılık’ adlı sunumunda atıcılık ile ilgili önemli detaylar paylaştı. Sunumunda atış sırasında vücudun alması gereken pozisyonlar hakkında bilgi verdi ve kabze kavrama, doğru nişan kombinasyonu, nefes kontrolü, atıcılık hatalarına ilişkin notları il temsilcileriyle paylaştı. Aşık, laser-run ve triathle odaklı bir yaklaşım ile modern pentatlon sporunun tanıtımının etkin bir şekilde gerçekleşebileceği mesajını verdi.
Altyapı gelişiminde planlama
TMPF Milli Takımı Atletizm Antrenörü Ertan Yılmaz ise ‘Modern Pentatlonda Koşu’ başlıklı sunumunda modern pentatlon sporunda yaş gruplarına göre koşu mesafeleri, koşu antrenmanlarına yönelik planlamalar, antrenmanlarda dikkat edilecek hususlar, doğru koşu stilleri başlıkları ile koşu branşındaki detayları il temsilcileriyle paylaştı. Yılmaz, modern pentatlon sporunun altyapısında bir gelişme olmasının planlı bir yaklaşım gerektirdiğini ifade etti ve il temsilcilerinin branşı geliştirme, modern pentatlon sporunu canlandırma yönünde kritik bir görev üstlenmelerinin öneminin altını çizdi.
Modern pentatlonda çıtanın yükseltilmesi
Yüzme antrenörü Tolga Tillioğlu da ‘Modern Pentatlonda Yüzme’ başlıklı sunumunda, yüzmenin sportif açılımına yönelik bilgi sundu. Yüzmenin yapıldığı alanlar, yüzme müsabaka kuralları, biathle, triathle, tetratlon, pentatlon yarışlarındaki yaş gruplarına göre yüzme mesafeleri hakkındaki detayları il temsilcileriyle paylaşarak, 2022 Dakar Gençlik Olimpiyatları ve 2024 Paris Olimpiyatları’nda yüzme branşının planlamalarına dikkat çekti. Tillioğlu, modern pentatlon sporunda çıtanın yükseltilmesi için hem iyi organizasyonların yapılması gerektiğini hem de sporcuların kendilerini geliştirmesi ve güncellemesinin önemine vurgu yaparak, bunların da bilimsel veriler ışığında olması gerektiğini dile getirdi.
Pentatlon sporunun iller düzeyinde gelişimi
Eskrim antrenörü Osman Yalçın ise ‘Modern Pentatlonda Eskrim’ adlı sunumunda; modern pentatlonda kullanılan epe silahı, eskrimin yapıldığı pist alanları, eskrim sporuna başlama yaşı, yarışma kuralları, kıyafet ve ekipman özellikleri hakkında bilgilendirme yaptı. İl temsilciliğinin fahri olarak yapılan bir görev olduğuna dikkat çeken Yalçın, modern pentatlonun iller düzeyinde gelişmesinde il temsilcilerinin önemli bir rolü olacağına işaret etti.
Erken yaşlarda atlarla temas
‘Modern Pentatlonda Binicilik’ başlıklı sunumunda, binicilik manileri, pentatlon için kullanılan atlar, engel atlama, biniciliğe başlama yaşı, binicilik müsabaka kuralları konularında bilgi veren binicilik antrenörü Talat Ersoy İşçioğlu, at çiftliklerinin olduğu illerde il temsilcileriyle birlikte yapılacak bir çalışmayla çocukların erken yaşlarda atla tanışmasının pozitif sonuçları olacağına vurgu yaptı.